Η εταιρεία γνωστοποίησε πως η μηχανή αναζήτησής της θα λαμβάνει υπόψη τις αναφορές για ιστοσελίδες που περιέχουν ταινίες ή μουσική που διακινείται παράνομα, ώστε να τις κατατάσσει χαμηλά στη λίστα των αποτελεσμάτων της.
Περισσότερο «αφιλόξενο» στα σάιτ που περιέχουν πειρατικό υλικό θα γίνει σύντομα το «ψαχτήρι» της Google. Κι αυτό γιατί, όπως ανακοίνωσε ο ιντερνετικός κολοσσός στο μπλογκ του, πλέον θα αρχίσει να τιμωρεί τις ιστοσελίδες που συγκεντρώνουν τις περισσότερες αναφορές από τις οργανώσεις προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.
«Σύντομα θα αρχίσουμε να λαμβάνουμε μία ακόμη παράμετρο για την κατάταξη των αποτελεσμάτων: τον αριθμό των αιτημάτων που δεχόμαστε από τους νόμιμους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων για τυχόν ιστοσελίδες που φιλοξενούν παράνομα το έργο τους», γράφει χαρακτηριστικά. «Έτσι, τα σάιτ για τα οποία έχουμε λάβει πολλά σχετικά αιτήματα θα εμφανίζονται χαμηλότερα στη λίστα, απ’ ό,τι σήμερα».
Στην πραγματικότητα, η συγκεκριμένη κίνηση είναι από τα πιο αυστηρά μέτρα που έχει πάρει η Google για την καταπολέμηση της online πειρατείας. Εξάλλου, η μηχανή αναζήτησης του ιντερνετικού κολοσσού είναι η βασικότερη «πύλη», μέσα από την οποία οι περισσότεροι χρήστες σε όλο τον κόσμο ψάχνουν στο διαδίκτυο για πληροφορίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία δύο χρόνια η Google δέχεται επανειλημμένα πιέσεις για να ενσωματώσει στο «ψαχτήρι» της δικλίδες ασφαλείας που θα προστατεύουν τους νόμιμους κατόχους.
Σε μεγάλο βαθμό, οι πιέσεις αυτές είχαν στόχο να πείσουν την Google να αποκλείσει εντελώς τα πειρατικά σάιτ από τα αποτελέσματα. Μπορεί αυτό να μην συνέβη τελικά, ωστόσο η παράμετρος που εισήγαγε ο ιντερνετικός κολοσσός μπορεί να αποδειχθεί στην πράξη αρκετά αποτελεσματική. Κι αυτό γιατί σπάνια οι χρήστες ασχολούνται με τα αποτελέσματα που βρίσκονται χαμηλά στη λίστα, χρησιμοποιώντας συνήθως τα link που εμφανίζονται πρώτα στη λίστα.
Στην ίδια ανάρτηση στο μπλογκ, η Google διευκρινίζει ότι σκοπός της δεν είναι να γίνει «χωροφύλακας του διαδικτύου», αλλά να βοηθήσει να περιοριστούν οι ιστοσελίδες που διακινούν παράνομες ταινίες, μουσικά άλμπουμ, βιβλία και άλλο υλικό. Και σημειώνει ότι, αν κρίνει από τα αιτήματα που δέχεται για να αποκλείσει τέτοιες ιστοσελίδες, ο αριθμός τους έχει εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό, τονίζει, ότι σε ημερήσια βάση λαμβάνει πλέον τόσες αναφορές όσες δέχθηκε όλο το 2009 – ξεπερνώντας τα 4,3 εκατομμύρια, μέσα σε μόλις 30 ημέρες.
Σύμφωνα με αναλυτές, η πρωτοβουλία της Google έχει σαν στόχο να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τα στούντιο του Χόλιγουντ, τις δισκογραφικές εταιρείες και τους εκδοτικούς οίκους – τους παραγωγούς δηλαδή υλικού που και η ίδια η εταιρεία επιδιώκει να διακινεί μέσα από το online κατάστημα της Google Play, ενισχύοντας έτσι το οικοσύστημά της για τις «έξυπνες» συσκευές Αndroid. Και φαίνεται πως τα κατάφερε αφού, στις πρώτες δηλώσεις του, ο διευθυντής της αμερικανικής ένωσης δισκογραφικών εταιρειών ανέφερε πως η συγκεκριμένη κίνηση βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.
Αφήστε μια απάντηση